Pimennysverhot – Onko niistä hyötyä?

Pimennysverhot – Onko niistä hyötyä?

Hyvä uni vaikuttaa monipuolisesti ihmisen hyvinvointiin. Yksi tärkeimmistä hyvän unen taustatekijöistä on rauhallinen nukkumisympäristö. Siksi pimennysverhot ovat hyödyllinen hankinta herkkäunisen henkilön makuuhuoneeseen.

Suomessa valoisat yöt jatkuvat pitkän aikaa, joten moni hankkii makuuhuoneeseensa pimentävän verhon ikkunaan. Esimerkiksi vuorotöiden tekijöille huoneen pimentäminen on välttämätöntä, koska muuten päiväsaikaan nukkuminen ei onnistu. Pimennysverhot ovat käytännöllinen lisä myös muihin kodin tiloihin. Jatka lukemista ja ota käyttöösi parhaat vinkkimme pimentävien kaihtimien käyttöön.

Pimennysverhot auttavat herkkäunisia

Kaikilla meillä on joskus vaikeuksia nukkumisen kanssa, eikä tilapäisistä unihäiriöistä tarvitse sen kummemmin huolestua. Yllättävän moni kuitenkin kärsii jatkuvammista univaikeuksista ja silloin esimerkiksi pimennysverhot ovat tarpeellinen hankinta. Pimennysverhot luovat hyvälle unelle otolliset olosuhteet niin, että ihmisellä on parempi mahdollisuus palautua. Mikä olisi ihanampaa kuin hyvät yöunet, jonka jälkeen on virtaa täynnä! Pimennysverhon hankinta antaa mahdollisuuden parempiin yöuniin ja tätä kautta parantaa elämänlaatua.

Unen merkitys hyvinvoinnille 

Jotta ihminen muistaa ja oppii asioita, täytyy huolehtia riittävästä unen saannista. Yleisesti ihmiselle suositellaan unta 7-9 tuntia yössä, riippuen toki yksilöstä. Usein väitetään menestyvien johtajien nukkuvan vähemmän kuin muut, mutta tämä on enemmän urbaanilegendaa kuin tosipuhetta. Unen aikana keho ja mieli palautuvat päivällä koetuista asioista, ja uni valmistaa kroppaa seuraavaan päivään.

Uni on ihmisille ja eläimille biologinen välttämättömyys. Se vahvistaa muistia, tehostaa oppimista ja toimii luovuuden lähteenä sekä ongelmanratkaisun apuna. Uni uudistaa aivojen toimintakyvyn, joka taas parantaa mielenterveyttä.

Lähde: mieli.fi

Unihäiriöiden yleisyys 

Unihäiriöstä puhuttaessa tarkoitetaan esimerkiksi pitkään jatkunutta unettomuutta, eli kyvyttömyyttä nukkua. Unettomuus ilmenee esimerkiksi nukahtamisvaikeuksina tai ennenaikaisena unesta heräämisenä. Unettomuus on unihäiriöistä yleisin. Siitä kärsii ajoittain jopa joka kolmas aikuinen elämänsä aikana. Unettomuuden syitä voivat olla mm. sairaudet, lääkitys, mielenterveyshäiriöt, vuorotyö, nukkumistottumukset tai kehoa piristävät juomat kuten alkoholi tai kofeiini. Unettomuus edesauttaa erityisesti erilaisia mielenterveysongelmia. Muita yleisiä unihäiriöitä ovat esimerkiksi liikaunisuus, uniapnea ja narkolepsia.

Lähde: puhti.fi

Vuorotyöläinen hyötyy pimennysverhoista 

Häiritseekö untasi kirkas auringonvalo, koska joudut nukkumaan päivällä? Moni vuorotyötä tekevä ihminen hankkii makuuhuoneeseensa pimennysverhon, joka pimentää huoneen täysin. Näin keholle välittyy viesti siitä, että nyt keho saa levätä. Mikäli aurinko porottaa ikkunaan koko nukkumisajan, keho saattaa mennä auringonvalosta sekaisin ja pitää tällöin kehon valmiustilassa koko nukkumisajan.

Päivänvalon määrä vaikuttaa uneen 

Kesällä valoa on Suomen oloissa parhaimmillaan (tai pahimmillaan) ympäri vuorokauden. Suomessa on erittäin valoisat kesäyöt, ja päivät kirkastuvat nopeasti kevään aikana. Herkkäuniset kärsivät kesäöiden valoisuudesta: nukahtaminen on vaikeaa ja aikaisin nouseva aurinko herättää varhain. Ihmiset, joita tämä häiritsee, hankkivat yleensä makuuhuoneeseensa pimennysverhot tai pimennyskaihtimet.

Pimennyskaihtimet pitävät valon poissa 

Visor pimennyskaihdin makuuhuoneeseen

Markkinoilta löytyy monenlaisia kaihdin- ja verhovaihtoehtoja makuuhuoneen pimennykseen. Pimentävät rullaverhot ovat perinteinen ja edullinenkin vaihtoehto. Rullaverhot ovat kuitenkin isoissa ikkunoissa melko raskaan näköiset, ja niiden mekanismit saattavat helposti temppuilla. Tarjolla on myös paljon erilaisia valoa läpäisemättömiä sivuverhoja, jotka ikkunan eteen vedettynä pimentävät tehokkaasti. Sivuverhoja käytetään usein lisänä erilaisille pimennyskaihtimille, jolloin varmistetaan, että tila pimenee täydellisesti.

Toisin kuin pimentävät rullakaihtimet, Visor pimennyskaihdin toimii kahteen suuntaan, eli sitä voi säätää portaattomasti ikkunan yläreunasta alas- ja alareunasta ylöspäin. Visor pimennyskaihtimet on valmistettu erityisestä valoa läpäisemättömästä ontelokankaasta, joka pitää päivänvalon tehokkaasti loitolla. Lisäksi ikkunan pintaan asennettava kaihdin parantaa tilan akustiikkaa ja tuo viihtyisyyttä makuuhuoneeseen. Kennorakenteensa ansiosta pimentävä kaihdin eristää hyvin ikkunan pinnassa vähentäen viilennyksen tarvetta kesällä ja eristäen kylmältä talvella. Kaihdin on lapsiturvallinen, eikä siinä ei ole roikkuvia naruja. Kun ikkunasta halutaan valo kokonaan huoneeseen sisälle, kaihdin menee pieneen nippuun ikkunan ylä- tai alareunaan.

Visor pimennyskaihdin makuuhuoneessa

Kaikki Visorin kaihtimet valmistetaan mittatilauksesta Visorin omalla tehtaalla Kempeleessä. Pimentävät kaihtimet ovat tyylikäs valinta. Tuotteelle on myönnetty Design from Finland – Sertifikaatti. Se on erittäin siro verrattuna esimerkiksi isoon pimennysrullaverhoon. 

Pimennyskaihtimen voi asentaa sekä kiinteisiin että avattaviin ikkunoihin sekä terassin tai parvekkeen oveen. Myös useimpiin lasiliukuoviin asennus onnistuu hyvin. Jokaiseen lasiin asennetaan oma kaihtimensa, jolloin esimerkiksi tuuletusikkunaa on mahdollista pitää raollaan, vaikka kaihtimet olisikin vedetty lasien eteen. Kaihdin on helppo asentaa ja irrottaa. Siinä on monipuoliset kiinnitysvaihtoehdot erilaisiin ikkunapieliin.

Visor pimennyskaihdin makuuhuoneessa

Kaihtimen ontelokangas ei kennorakenteensa ansiosta päästä lainkaan valoa lävitseen, mutta aivan ikkunan reunoista valo voi hieman kajastaa. Kaihtimen kangas palautuu takaisin muotoonsa, vaikka sitä rypistäisi käsillä, mikä tekee siitä perinteistä alumiinista sälekaihdinta huomattavasti kestävämmän ja soveltuu loistavasti myös lapsiperheille.

Pimennysverhojen muita käyttötarkoituksia 

Pimennyskaihtimien ensisijainen käyttötarkoitus on valon poissulkeminen, mutta muutakin hyötyä niistä on. Tässä muutama tilanne, joissa kannattaa harkita pimennysverhojen käyttöönottoa.

Visor pimennyskaihdin työhuoneessa

Asunto pysyy viileänä pimennysverhojen avulla 

Voimakas auringonpaiste tuo mukanaan paitsi valoa myös lämpöä. Kun pitkän talven jälkeen kevätauringon lämmön tuntee ensimmäistä kertaa, sitä ei välttämättä halua sulkea pois. Mitä lähemmäs kesää mennään, sitä enemmän lisääntyvästä lämmöstä on myös haittaa. Pimennysverhot esimerkiksi makuuhuoneiden ikkunoissa auttavat hallitsemaan koko asunnon lämpötilaa.

Tutkimuksen mukaan etelään päin sijoittuvassa helsinkiläisessä kerrostalokaksiossa, jossa osa ikkunoista suuntautui lasitetulle parvekkeelle ja osa suoraan ulos, lasitetulle parvekkeelle asennetut Visorin kankaiset kaihtimet vähensivät viilennyksen tarvetta jopa 50 -70 %. Kun myös asunnon ikkunoissa oli samanlaiset kaihtimet, putosi viilennystarve jopa 90 %. Tutkimuksessa koneellista viilennystä arvioitiin tarvittavan, kun asunnon lämpötila ylitti 27 astetta. Lisää tutkimuksesta.

Visor pimennyskaihdin työhuoneessa

Kun ulkoa tuleva valo häiritsee, käytä pimentäviä verhoja 

 • Television tai elokuvien katselu on mukavampaa, elokuvateatterissakin on pimeää
 • Tietokonepelit ja muut tietokoneella tehtävät harrastukset tai toiminnot
 • Lastenhuoneessa etenkin kesällä, kun lapsilla on vaikea nukahtaa kesäauringon paisteessa
 • Nukkumiseen kesäpäivänä esim. yövuoron jälkeen
 • Työhuoneessa, jossa tarvitsee tasaisen sisävalon eikä kirkasta auringonvaloa

Valo häiritsee myös muita, kuin ihmisiä 

Tässä vielä yksi vinkki lemmikkien omistajille: Myös monet eläimet reagoivat valoisuuteen ja niidenkin unirytmi voi muuttua kesäaikaan. Vaikka itse nukkuisit hyvin valoisassakin huoneessa, voi perheen kissa, koira tai papukaija herättää sinut auringon ensisäteiden paistaessa ikkunasta sisään. Pimennysverhoilla poistetaan tämäkin ongelma, ja kaikenkarvaiset perheenjäsenetkin nukkuvat pidempään.

Visor pimennyskaihdin lastenhuone

Yhteenveto: mitä hyötyä on pimennysverhoista? 

 • Herkkäuniset saavat paremmin nukuttua
 • Lapset nukkuvat paremmin kirkkaina kesäöinä
 • Vuorotyöläisten nukkuminen helpottuu
 • Asunto pysyy viileämpänä kesähelteellä
 • Television ja elokuvien katselu on mukavampaa
 • Harrastukset tietokoneen parissa onnistuvat paremmin
 • Lemmikit nukkuvat paremmin
 • Saat pidemmät ja laadukkaat yöunet

Apua pimennysverhojen valintaan 

Visor pimennyskaihdin saunatilassa

Jos vielä pohdit, onko Visorin pimennyskaihdin oikea valinta kotiisi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Asiantuntijamme auttavat mielellään niin pimennysverhojen kuin muidenkin kaihtimien valinnassa. Lisää kuvia Visor pimennyskaihtimista näet galleriasta.

Kaihtimeen on valittavissa neljä eri kangassävyä: kylmä vaaleanharmaa, lämmin vaaleanharmaa, beige tai tuhka. Kaihtimen profiilin värin saa valita joko valkoisena, harmaana tai tumman harmaana. Pimennyskaihdin voi olla leveydeltään 134–1500 mm ja korkeudeltaan 180–2400 mm. Mikäli kaihdinta on vaikea käyttää sen korkeuden vuoksi, on mahdollista hankkia korkeaa tilaa varten Visor käyttösauva, jolla yltää käyttämään kaihtimia myös ylempää.