Lisää asuinmukavuutta kaihtimilla - Aurinkosuojaus vähentää tutkitusti viilennyksen tarvetta

Lisää asuinmukavuutta kaihtimilla - Aurinkosuojaus vähentää tutkitusti viilennyksen tarvetta

Aurinkosuojauksella on merkittävä vaikutus asunnon sisätilojen ja lasitetun parvekkeen käyttömukavuuteen. Tekniikan tohtori ja Lumon Oy:n henkilöstöjohtaja Kimmo Hilliaho kertoo, että kaihtimilla voidaan vähentää koneellisen viilennyksen tarvetta asunnossa jopa 90 %.

Hilliahon Tampereen teknilliselle yliopistolle muutamia vuosia sitten toteuttamassa väitöstutkimuksessa arvioitiin muun muassa kotimaisen kaihdinvalmistaja Suomen Visor Oy:n kankaisten vekkikaihtimien vaikutusta lasitettujen tilojen ja asunnon lämpötiloihin sekä viilennyksen tarpeeseen asunnossa.

Kaihtimilla merkittävät viilennysenergian säästöt

Etelään päin sijoittuvassa helsinkiläisessä kerrostalokaksiossa, jossa osa ikkunoista suuntautui lasitetulle parvekkeelle ja osa suoraan ulos, lasitetulle parvekkeelle asennetut kankaiset kaihtimet vähensivät viilennyksen tarvetta noin 50 -70 %. Kun myös asunnon ikkunoissa oli samanlaiset kaihtimet, putosi viilennystarve jopa 90 %. Tutkimuksessa koneellista viilennystä arvioitiin tarvittavan, kun asunnon lämpötila ylitti 27 astetta.

Jopa 3-5 astetta viileämpi parveke

Kankaiset vekkikaihtimet laskivat tutkimuksessa päivän kuumimman lämpöpiikin aikana lasitetun parvekkeen lämpötilaa jopa 3-5 astetta.

- Viilentävää vaikutusta tehostaa se, että kaihtimet estävät suoran auringon säteilyn parvekkeelle, jolloin lämpöaistimus iholla ei tunnu yhtä voimakkaalta kuin suorassa auringonvalossa. Kaihtimien vaikutusta voidaan ennestään tehostaa tuuletuksella, Hilliaho kertoo.

Lisää käyttömukavuutta lasitetulle parvekkeelle

Parvekelasitusten rakenteita suojaavia ja parvekkeen vuotuista käyttöaikaa pidentäviä vaikutuksia on Hilliahon mukaan tutkittu paljon. Aiemmin ei kuitenkaan olla huomioitu lasitetun parvekkeen käyttömukavuutta kuumimmalla kesäkaudella, jolloin siellä vietetään eniten aikaa.

- Väitöskirjani merkittävin havainto liittyi juuri kaihtimiin. Niillä on suurin vaikutus lasitetun parvekkeen käyttömukavuuteen, sillä niiden avulla olosuhteita voidaan säädellä. Ne ehkäisevät liiallisen kuumuuden lisäksi myös auringon häikäisyä ja suojaavat naapurien katseilta tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla, Hilliaho sanoo.