Sälekaihtimet, rullakaihtimet vai vekkikaihtimet - Vinkit valintaan

Sälekaihtimet, rullakaihtimet vai vekkikaihtimet - Vinkit valintaan

Asuintaloissa on tänä päivänä usein isojakin ikkunapintoja, jotka päästävät luonnonvaloa sisätiloihin, tuovat niin sanotusti luonnon lähelle ja yhdistävät ulkotilat osaksi sisustusta. Päivittäin kodeissa on kuitenkin hetkiä, jolloin ikkunat halutaan peittää kaihtimilla. Kun aurinko paistaa suoraan sisään, kun ilta alkaa hämärtyä tai kun halutaan näkösuojaa. Valitsetko kotiisi sälekaihtimet, rullakaihtimet vai vekkikaihtimet?

Rullakaihtimet olivat suosiossa ennen sälekaihtimia

Rullakaihtimet eli rullaverhot ovat perinteinen tapa peittää erikokoiset ikkunat ja suojata kotia uteliaiden katseilta sekä liialta auringonvalolta. Rullakaihdin on yksinkertainen ja käytännöllinen kaihdin, joka on aurinkosuojauksen lisäksi myös suosittu sisustuselementti. Yleensä kangasvalikoima on laaja ja saatavilla on useita erilaisia mekanismivaihtoehtoja.

Sälekaihtimet löytyvät monesta kodista 

Sälekaihtimet ovat pitkään olleet hyvin yleisesti käytetty kaihdinvalinta asuinrakennusten ikkunoissa. Sälekaihdin on patentoitu ensimmäisen kerran jo 1700-luvulla Englannissa. Tuote kehittyi kuitenkin vasta 1950-luvulla nykyisen kaltaisiksi sälekaihtimiksi. Suomessa sälekaihtimet yleistyivät toisen maailmansodan jälkeen.

Sälekaihtimet ovat Suomen yleisimmät kaihtimet. Ne on uusissa taloissa usein valmiiksi integroitu ikkunan väliin. Ihmiset ovat tottuneet säätelemään sisään pääsevän valon ja näkösuojan määrää kaihtimen säleitä kääntämällä, eikä kaihdinta tarvitse välttämättä kokonaan nostaa ylös. Sälekaihdinten avulla kodissa on helppo torjua myös auringon lämpöä.

Vekkikaihtimet ovat monipuolinen vaihtoehto 

Vekkikaihtimet ovat nykyaikainen vaihtoehto, joka haastaa ylivertaisilla ominaisuuksillaan niin rulla- kuin sälekaihtimetkin. Vekkikaihtimet ovat vekkikankaasta valmistettuja kaihtimia, jotka asennetaan ikkunan pintaan lasin sisäpuolelle. Kankaiset vekkikaihtimet ovat yleistyneet Suomessa 2000-luvun aikana. Visor aloitti vekkikaihtimien valmistuksen parveke- ja terassilaseihin vuonna 2006, jonka jälkeen tuoteryhmää on laajennettu myös ikkunakaihtimilla.

Vekkikaihdin antaa erinomaisen suojan auringonpaisteelta, sillä kankaan ulkopinnassa on valoa takaisin ulos heijastava helmiäispinta. Kaihtimien kangas on myös erittäin kestävää ja palautuu takaisin muotoonsa, vaikka sitä rypistäisi käsillä. Näin kaihdin kestää huomattavasti perinteistä sälekaihdinta paremmin esimerkiksi ovissa, joissa sälekaihtimet usein vääntyvät ovesta kuljettaessa.

Vekkikaihdin on sekä tyylikäs että turvallinen valinta. Toisin kuin rulla- ja sälekaihtimissa, Visor vekkikaihtimissa ei ole lainkaan roikkuvia käyttömekanismeja, jotka voivat houkutella lapsia tai lemmikkejä leikkimään, rikkoutua helposti tai jopa aiheuttaa vaaratilanteita. Vesipestävät vekkikaihtimet on myös helppo pitää puhtaana

Vekkikaihtimet soveltuvat hyvin myös pimennykseen. Visor pimennyskaihtimet valmistetaan erityisestä kaksikerroksisesta kennokankaasta, joka ei päästä lainkaan valoa lävitseen. Lisäksi kennokankaan väliin jää ilmaa, joka eristää tehokkaasti kuumuudelta kesäisin ja kylmältä talvisin. Visorin vekkikaihtimilla jokaiseen lasiaukkoon asennetaan oma kaihtimensa. Näin kaihtimet eivät estä esimerkiksi tuuletusikkunan käyttöä toisin kuin koko ikkunan eteen vedetty pimentävä rullakaihdin.

Vekkikaihtimien edut vs. sälekaihtimet tai rullakaihtimet

Vekkikaihtimet ovat sisustajan valinta

Vekkikaihtimet antavat tilaa muulle sisustukselle tai voivat olla jopa sisustuksen katseenvangitsija. Useat eri sisustusalan vaikuttajat ovat valinneet koteihinsa vekkikaihtimet, ja niitä näkee nykyään paljon myös eri medioiden sisustusohjelmissa.

Vekkikaihtimia on tarjolla useilla erilaisilla kankailla eri sävyissä. Esimerkiksi Visor kaihtimen värin voi valita 10 valoa läpäisevän ja 4 pimentävän sävyn valikoimasta. Mallisto sisältää erilaisia materiaaleja tiiviistä, näkösuojaa antavista kankaista läpikuultaviin ja täysin pimentäviin vaihtoehtoihin. Näin kodin eri tiloihin sekä lasitetulle parvekkeelle tai terassille voi valita samaa sarjaa olevat, juuri kyseisen tilan tarpeisiin suunnitellut kaihtimet, ja pitää samalla koko kodin sisutuksen yhtenäisenä.

Kankainen kaihdin on alumiinista sälekaihdinta pehmeämpi vaihtoehto, sillä valo kuultaa erityisesti vaaleansävyisten kaihtimien kankaasta kauniisti läpi. Samalla kaihdin tuo kuitenkin suojaa auringon häikäisyltä, kuumuudelta ja ohikulkijoiden uteliailta katseilta. Kankainen kaihdin parantaa myös akustiikkaa tiloissa, joissa on suuria lasipintoja. Kankaisten vekkikaihtimien kanssa ei välttämättä tarvitse lainkaan perinteisiä sivuverhoja.

Vekkikaihtimet sopivat hyvin eri kokoisiin ikkunoihin

Visor vekkikaihtimet valmistetaan aina asiakkaan ikkunan mittojen mukaan, millä varmistetaan kaihtimien täydellinen istuvuus lasipintaan. Vekkikaihtimet sopivat todella hyvin eri kokoisiin ikkunoihin, ovi-ikkunoihin ja liukuoviin. Kaihtimet kiinnitetään ikkunan karmiin sekä ala- että yläreunastaan, jolloin kaihdin pysyy tiiviisti paikoillaan ovi-ikkunoissa myös ovea liikuteltaessa tai ikkunaa avattaessa. Toisin kuin perinteiset alumiiniset sälekaihtimet, kankainen vekkikaihdin ei rämise tai heilu ikkunan pinnassa.

Visor kaihtimet voidaan asentaa suuriin, jopa 2 metriä leveisiin ja 3 metriä korkeisiin ikkunoihin, joita on nykyisin paljon esimerkiksi uusissa omakotitaloissa. Alumiiniset sälekaihtimet ovat yleensä näin suuressa koossa hyvin raskaat nostaa ja laskea sekä roikkuvat helposti keskeltä. Lisäksi Visor kaihtimia voi asentaa samaan ikkuna-aukkoon kaksi vierekkäin, jolloin kaihtimia voi käyttää jopa neljä metriä leveissä ikkunoissa. Kaihtimien minimileveys taas on ainoastaan 130 mm ja -korkeus 180 mm, joten kaihtimet voidaan valmistaa myös kapeisiin tuuletusikkunoihin ja erityisen mataliin ikkunoihin.

 

Vekkikaihtimilla tarpeen mukaista näkösuojaa

Visor vekkikaihtimissa on portaaton säätö, joten valon määrää voi säädellä liikuttamalla kaihdinta sen ylä- tai alareunasta. Rulla- ja sälekaihdinta voi yleensä säätää vain alareunasta nostamalla. Vekkikaihdin tuo näkösuojaa erittäin joustavasti, sillä sen voi säätää juuri haluamaansa kohtaan lasia. Kaihtimen voi sijoittaa esimerkiksi ikkunan alalaitaan, jolloin voi itse olla suojassa naapureiden ja ohikulkijoiden katseilta, mutta ikkunan ylälaidasta näkee itse silti vielä ulos. Kesän auringonpaahteella kaihtimen taas voi säätää ikkunan yläreunasta alas suojaamaan kuumuudelta ja auringon häikäisyltä.

Muita vekkikaihtimien etuja

 • Parempi akustiikka
 • Auringonvalo ja lämpö tehokkaasti pois
 • Näkösuoja juuri haluamaasi kohtaan ikkunaa
 • Sopii myös terassi- ja parvekelasituksiin
 • Helppo asentaa itse

Sälekaihtimet, rullakaihtimet vai vekkikaihtimet - näillä vinkeillä valitset oikein

Ennen kuin valitset kotisi ikkunoihin uudet kaihtimet, mieti ainakin näitä asioita ja kaihtimien valinta on helpompaa.

 1. Minkä kokoisiin ikkunoihin valitset kaihtimia? Vekkikaihtimet on helppo tilata juuri ikkunan koon mukaisiksi. Vekkikaihtimet soveltuvat hyvin sekä avattaviin että kiinteisiin ikkunoihin.
 2. Tarvitsetko näkösuojaa? Toisin kuin sälekaihtimilla, vekkikaihtimilla voi peittää tarpeen mukaan ikkunaa yläosasta, alaosasta tai vaikka pelkästään keskeltä.
 3. Tarvitsetko suojaa auringolta? Helmiäispinnoitetut vekkikaihtimet pitävät auringonpaisteen ja kuumuuden tehokkaasti poissa.
 4. Tarvitsetko pimennystä makuuhuoneisiin? Vekkikaihtimista löytyy myös tyylikäs pimentävien kankaiden mallisto.
 5. Minkälainen sisustus kodissasi on? Vekkikaihtimilla voit antaa sille uutta ilmettä.
 6. Onko kodissasi lasitettu parveke tai terassi? Luot kotisi sisustukseen yhtenäisen ilmeen, kun valitset vekkikaihtimet ikkunoiden lisäksi myös lasitetulle parvekkeelle tai terassille.
 7. Haluatko asentaa kaihtimesi itse? Visor kaihtimet on erittäin helppo ja nopea asentaa itse.
 8. Häiritseekö terassin tai parvekkeen ovessa rämisevä sälekaihdin? Vekkikaihdin asennetaan siten, että se ei heilu eikä kankainen kaihdin rämise lasia vasten ovea liikuteltaessa.

Autamme kaihtimien valinnassa

Jos vielä pohdit, millainen kaihdinvaihtoehto olisi paras valinta juuri sinun kotiisi, tutustu eri kaihdinvaihtoehtoihin asuinmuotosi mukaan. Voit ottaa myös yhteyttä asiakaspalveluumme ja pyytää asiantuntijan avuksi kaihtimien valintaan.