Terassin sisustus voi olla ympärivuotinen harrastus

Terassin sisustus voi olla ympärivuotinen harrastus

Onko sinulla omakotitalon, rivitaloasunnon tai vapaa-ajanasunnon yhteydessä lasitettu terassi? Jos näin on, terassin sisustus varmasti silloin tällöin askarruttaa mieltä. Tässä artikkelissa tarjoamme ideoita terassin sisustuksen toteutukseen kaikkina vuodenaikoina.

Lasitetut terassit alkavat olla hyvin yleisiä uusissa suomalaisissa omakotitaloissa sekä taloyhtiömuotoisissa erillis-, rivi- ja paritaloissa. Myös vanhoihin taloihin rakennetaan lasitettuja terasseja tuomaan lisätilaa sekä viihtyvyyttä ulkotiloihin. Markkinajohtaja Lumon rakensi Suomeen vuonna 2020 yli 4000 lasitettua terassia. Terassien koot vaihtelevat hyvin suuresti sen mukaan mihin käyttötarkoitukseen ja minkälaisen tilan yhteyteen lasitus tehdään.

Miksi terassi kannattaa sisustaa?

  1. Terassin tarjoama lisätilaa oleskeluun kannattaa hyödyntää
  2. Sisustettu terassi tuo lisää asuin- ja käyttömukavuutta
  3. Viihtyisää tilaa tulee käytettyä enemmän
  4. Juhlien järjestämisessä viihtyisä lisätila on usein enemmän kuin tarpeen
  5. Talon sisustustyyli voi jatkua terassille ja kokonaisuus on yhtenäinen
  6. Kodin sisustuksessa näkyy asukkaiden personnallisuus, joten miksi terassiakin ei voisi sisustaa vaikka harrastusten mukaan?
  7. Visuaalinen ero sisustetun ja sisustamattoman terassin välillä on valtava

Terassin sisustus alkaa kalusteista

Kalustevalinnat ovat terassin sisustamisen ensimmäinen askel. Yleensä ei ole tarkoituksenmukaista vaihtaa terassille uusia kalusteita terassin sisustuksen vaihtuessa. Valitse kalusteet, jotka kestävät ulkokäyttöä. Käyttötarkoituksen miettiminen ja kalustevalinnat sen mukaan, miten sinä ja perheesi terassia käytätte.

Tarvitsitteko ruokailutilaa tai ruuanlaittotilaa? Järjestettäkö tulevaisuudessa perhejuhlia? Tuletko käyttämään terassia harrastuksiin tai oleskelun? Tarvitsetteko tilaa lapsille tai lemmikeille? Näitä eri käyttötarkoituksia varten on olemassa huikea määrä erilaisia kalusteita.

Terassin kalusteisiin voi kuulua aurinkotuolit, riippumatot ja -tuolit sekä erilaiset kalusteryhmät. Ulkokäyttöön tarkoitetut sohvat, tuolit ja pöydät tuovat terassille olohuonemaisuutta. Ruokailua varten on hyvin erilaisia ja eri kokoisia ruokailuryhmiä, joiden äärellä voi nauttia esimerkiksi tuoreesta grilliruoasta.

Terassin sisustus talvella

Vaikka talvella terassilla ei välttämättä oleskella, voi sitä käyttää tunnelman luomisessa. Lasitetun terassin käyttöaika on vuodessa maantieteellisestä sijainnista riippuen noin 8-10 kuukautta. Terassilämmittimien avulla terassilla oleskeluaikaa voi pidentää huomattavasti talvikuukausina. Useimmiten kuitenkin vuoden kylmimpien kuukausien aikana terassilla vietetään vähemmän aikaa.

Talviajanjaksolle, jolloin terassilla on liian kylmä oleskelulle, voidaan tehdä erilaisia tunnelmaa nostattavia sisustuksia. Marras- joulukuun pimenevinä iltoina terassille voi virittää joulukuusen ja kausivalot. Koko talven aikana sisustusta voi piristää talvivaloilla, kasveilla, kynttilöillä ja lyhdyillä. Talviaikana terassia ei tarvitse rajata vain omaan käyttöön, vaan talvitunnelman voi avata myös ohikulkijoille.

 

Miltä terassin sisustus näyttää keväällä?

Kun talvi viimein väistyy keväällä, on terassilla jälleen mukava olla. Lasitetulla terassilla voi viettää aikaa jo helmi-maaliskuussa, kun kevätaurinko lämmittää tilan tehokkaasti. Keväällä terassin sisustukseen voidaan jo lisätä talviteloilla olleet grilli ja kalusteryhmät sekä muut talvisäilytyksessä olleet terassin sisustuselementit.

Aurinko lämmittää keväällä terassia niin mukavasti, että oleskelu lasitetulla terassilla on jo hyvin mukavaa. Loppukeväästä auringonpaiste voi kuitenkin lämmittää terassin jo liian kuumaksi. Tällöin esimerkiksi Visor terassikaihtimet estävät tehokkaasti kuumuutta terassilla. Tutkimuksen mukaan lasitetulla parvekkeella Visorin parvekekaihtimet laskivat lämpötilaa, jopa 3-5 astetta.

Myöhemmin keväällä viherpeukalot pääsevät hommiin ja voivat tuoda viher- ja hyötykasveja terassille tuomaan viihtyisyyttä. Keväällä suosituimpia hyötykasveja ovat mm. peruna, bataatti, erikoisyrtit ja viikunat. Kylmää kestäviä kevätkukkia ovat mm. orvokki, jaloleinikki ja esikot.

 

Terassin sisustus kesällä

Kesällä terassin sisustuksessa vain taivas on rajana. Sisustuksen suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä, miten ja mihin terassia haluaa käyttää. Haluatko luoda terassillesi beachhouse-tyyliin? Vai tuletko ottamaan koko kesän aurinkoa? Toiset haluavat sisustaa terassin kukilla ja hyötykasveilla.

Terassin sisustuksessa tulee ottaa huomioon myös mahdollinen juhlien järjestäminen, mikäli sellaisia on lähitulevaisuudessa suunnitteilla. Sisustuselementtien tulee olla sellaisia, että ne voi siirtää sivuun, jotta terassille saadaan lisää avaraa tilaa.

Auringon paahdetta kesäisellä terassilla voi torjua terassikaihtimilla ja mikäli lasituksessa on lasikatto, ovat kattokaihtimet melkein pakollinen hankinta. Kaihtimet tuovat aurinkosuojan lisäksi myös näkösuojaa, mikäli terassi sijaitsee paikalla, jossa on naapureita tai ohikulkijoita.

Ideoita terassin sisustukseen syksyllä

Monet rakastavat pimeneviä syysiltoja. Lasitettu terassi takaa syksyn fiiliksen pimenevässä illassa. Vaikka ulkona olisi jo kylmempää, tuo lasitus suojaa tuulelta ja sateelta. Myös terassilämmittimien avulla syksyn terassikautta saa jatkettua helposti vielä pidemmälle.

Terassin sisustuksessa tärkeässä osassa ovat valot. Puhutaan sitten kiinteistä terassivaloista tai kausivaloista, vaikuttaa valaistus paljon terassin ilmeeseen. Kausivaloista suosituimpia ratkaisuja ovat erilaiset riippuvalot ja lyhdyt. Lisäksi terasseihin on saatavilla kiinteitä, terassilasituksen kanssa yhdessä asennettavia valaistusvaihtoehtoja.

Syksyn sisustukseen kuuluvat lämpimät tekstiilit, jotka ovat luonnollisesti myös erittäin käytännöllisiä viileissä syysilloissa. Vilttien, tyynyjen ja mattojen avulla pystyy leikittelemään erilaisilla sisustustyyleillä.

Syyskukat tuovat terassille väriä, eloa ja viihtyisyyttä. Suosituimpia syyskukkia ovat mm. kellokanerva, pallokrysanteemi, syklaami, ruukkuasteri sekä muratti. Syyskukat vaihdetaan yleensä elo-syyskuun aikana, jolloin kesäkukat eivät enää ole voimissaan.

Terassikaihtimet ovat terassin sisustajan paras kaveri

Kaihtimilla luot terassistasi huonemaisen, viihtyisän ja turvallisen tilan. Yksiväriset, neutraalit terassikaihtimet antavat tilaa sisustukselle ja päästävät sen loistamaan pääroolissa. Visor terassikaihtimien kankaita on mahdollista valita 10 eri värin valikoimasta. Kaihtimien alumiiniosat voi valita joko valkoisina, harmaina tai tumman harmaina.

Jos talossasi on jo hankittuna Visor ikkunakaihtimet, sinulla on mahdollisuus saada samaa tyyliä myös terassille. Näin talon koko ilme pysyy eheänä. Mikäli lasitetussa terassissa on myös lasikatto, Visor tarjoaa tähän ratkaisusuksi kattokaihtimia, jonka kiinnikkeet on erityisesti suunniteltu vinoihin kattoihin. Kesällä lasikatto on auringonpaisteella todella kuuma, mikä edesauttaa terassin kuumenemista. Kattokaihtimet estävät aurinkoa lämmittämästä terassia liikaa.

Terassikaihtimilla on helppo halutessaan sulkea naapureiden uteliaat katseet ulkopuolelle. Näin terassin näkösuoja on taattu. Kahteen suuntaan toimivat terassikaihtimet tuovat lisäksi mahdollisuuden säätää näkö- ja aurinkosuojaa juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. Näin kuumasti paistava aurinko tai lähistöllä oleva naapuri ei pääse häiritsemään terassin käyttöä.

Aloita terassin sisustus hankkimalla terassikaihtimet

Terassin sisustamisen voit aloittaa hankkimalla Visorin terassikaihtimet. Voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme ja pyytää asiantuntijalta apua terassikaihtimien valintaan. Tutustu myös kuvagalleriaamme, josta löydät lisää ideoita terassin sisustuksen toteuttamiseen.