"En voisi kuvitella kotiamme ilman Visor kaihtimia"

Ostimme uuden kodin pelkkien havainnekuvien perusteella noin vuosi sitten, maaliskuussa 2021. Silloin paikalla oli vasta tyhjä tontti, johon oli määrä rakentua yhdeksän erillistalon muodostama kokonaisuus vuoden loppuun mennessä. Uusi erillistalo upean arkkitehtuurin kera valloitti heti sekä minun että mieheni sydämen, koska olimme nimenomaan haaveilleet hulppeasta huonekorkeudesta ja isoista ikkunoista. Näiden elementtien ansiosta teimme asunnon ostopäätöksen melko nopeasti, vaikka se tarkoitti valtavaa elämänmuutosta: muuttoa Helsingin sykkeestä takaisin sinne mistä olimme lähteneet, Ouluun.

Ostohetkestä saakka mielessä kolkutti kuitenkin tieto siitä, että kodin houkuttelevista elementeistä huolimatta erillistaloalue tulisi olemaan hyvin tiiviisti rakennettu. Toisin sanoen, näkymä korkeista ikkunoista ei ole kaunis ja suojaisa luontomaisema; sen sijaan jokainen ikkuna toimii eräänlaisena kurkistusluukkuna perheemme arkeen. Yritin vuoden mittaan kuumeisesti miettiä erilaisia ratkaisuja näkösuojan muodostamiseksi tulevaan kotiimme, koska en ole alkuunkaan perinteisten sälekaihtimien fani.

Aloin kiinnittää asuntomessuilla huomiota Visor kaihtimiin. Rakastuin ajatukseen siitä, että on mahdollista saavuttaa totaalinen näkösuoja naapureilta, mutta samalla sinertävä taivas saa ihastuttaa kaihtimien yläpuolelta. Itseasiassa juuri nyt tätä blogia kirjoittaessani, olohuoneen korkeasta ikkunasta näyttäytyy kaunis metsämaisema, mutta ikkunan edessä olevan pyörätie on samaan aikaan kätevästi blokattu.

Kiinnitin asuntomessuilla huomiota siihen, että vaikka Visor kaihdin on ikkunassa näkösuojana, läpäisee se huomattavasti enemmän valoa verrattuna sälekaihtimiin. Voisiko siis olla, että saamme säilyttää tilan valoisuuden, vaikka puolet korkeasta ikkunasta olisikin näkösuojattu? Lisäksi pohdin vielä tässä vaiheessa, voiko Visor kaihtimet todella blokata näkymän sisälle, kun ulkona on pimeää ja sisällä valot päällä. Visorin verkkosivuilla huomasin, että kaihtimien vaihtoehdoista löytyy nimenomaan peittävä vaihtoehto ja meidän tapauksessa oli päivänselvää, että päädymme kyseiseen ratkaisuun peittävyyden osalta. Tiivis luonnonvalkoinen -kaihdin antaa siis valon tulvia sisään, mutta samalla antaa totaalisen näkösuojan yksityisyyden turvaamiseksi.

Vasta tutustuessani tarkemmin Visor kaihtimien valikoimaan ymmärsin, että myös lasitetun terassin mukavuutta ja yksityisyyttä on mahdollista lisätä Visor terassikaihtimien ansiosta. Vaikka terassi on tähänkin aikaan vuodesta mukava lisä, en malta odottaa, että kevät saapuu kunnolla ja pääsemme ottamaan siitä kaiken irti.

Nyt kolmen kuukauden asumisen jälkeen en voisi kuvitella kotiamme ilman Visor kaihtimia. Ensinnäkin, ne sopivat valtavan kauniisti sisustukseen. Saamme nauttia ikkunoista tulvivasta valosta samalla, kun suojaamme yksityisen tilamme muiden katseilta. Kaiken kukkuraksi Visor kaihtimet ovat lapsiystävälliset, eikä meidän rakkaan taaperon aika ajoin kova käsittely kaihtimille tuota niille harmia.

Teksti ja kuvat: Inka Leskinen